Mindre og mindre budsjett til behandlingsreiser

Tekst: Hans Westerheim


Da er høsten godt i gang her i gamlelandet. For min del den årstida som kanskje er den som best klarer å minne meg på min kjære Bekhterev. Men, mange av oss var blant de heldige og fikk innvilget behandlingsreise i 2022. Jeg var en måned i Igalo, og kjenner heldigvis kjempegod effekt av oppholdet ennå, jeg satser på at det skal vare i alle fall ut året. Jeg håper de fleste har med seg en god effekt, men har hørt fra noen at de dårlige dagene nesten var tilbake når foten ble satt på norsk jord, desverre.

INSTITUTT IGALO, MONTENEGRO
(foto:TT)


Statistikken fra Oslo Universitetssykehus viser at pandemien har gjort en del flere skeptisk til lange reiser, søknadstallene for 2022 viser en nedgang fra 2019. Vi vet vel godt at behovet slett ikke er mindre, og vi vet at folk kommer til å søke på nye turer fremover. Det som er skummelt er jo at også de som styrer, ved hjelp av budsjetter og tildelinger, også har fått med seg nedgangen i søkertallene. Og selvsagt, er det en fin anledning til å kutte litt – eller mye – i budsjettet til behandlingsreiser. Jeg er ganske sikker på at de fleste i denne gruppa er enige med meg om at det slett ikke er noen god idé.

Så da tar jeg nok en gang og minner om muligheten for å melde seg inn hos oss i Bekhterev Norge. Alle med «vår» diagnose er jo i utgangspunktet kvalifisert til behandlingsreiser og denne saken er veldig viktig for oss. Vi jobber for enda bedre kunnskapsgrunnlag om effekter av behandlingsreiser, for den enkelte, den enkeltes familie og for hele samfunnet. Vi trenger å vise at vi er mange som vet at behandlingsreisene er viktige for oss, vise at vi er mange som ikke uten videre vil akseptere budsjettkutt til vår behandling. Det ble bevilget 32.000.000 kroner mindre for årets reiser, og de samme 32.000.000 kronene er foreslått holdt unna også neste års budsjett.


Melder du deg inn i Bekhterev Norge nå så betaler du 200 kr for resten av 2022 og ut 2023. Innmelding kan du gjøre på www.bekhterev.no. Der kan du også lese artikkelen om det nylig inngåtte samarbeidet mellom Norsk Revmatikerforbund og Bekhterev Norge som blant annet innebærer at det er helt greit å være medlem hos begge organisasjonene.


Stabilt vær hjelper på mine daglige utfordringer, men ikke sikker på jeg skal håpe på fortsatt stabilt skitvær her i Trøndelag, men uansett, håper alle får en best mulig høst, sammen med diagnosen.

Logo Som medlem i Bekhterev Norge bidrar du til å fremme vår gruppes interesser og dine egne muligheter. Meld deg inn her.